MIKROBIOMI laboratorioanalyysi suoliston hyvinvoinnista

Mikrobiomi on ulostenäytteestä otettava laboratoriotesti jolla tutkitaan laajasti suoliston hyvinvoinnin tilaa. Suoliston epätasapainojen ”arvaaminen” oireiden perusteella on erittäin vaikeaa johtuen eri vaihtoehtojen määrästä. Tehokkaan hoidon suunnittelu lähteekin siitä että tiedetään mitä ollaan hoitamassa.

Suolistoanalyysin-testin indikaatioita:

  • Maha-suolistokanavan vaivat
  • Kroonistuneet ongelmat kuten ummetus, ripuli, pahoinvointi
  • Epäily tulehduksellisista suolistosairauksista kuten Crohnin tauti, colitis ulcerosa
  • Epäily ruoka intoleranssista
  • Yleinen terveydentilan arviointi
  • Immuunisysteemin häiriöt kuten allergiat  ja infektioherkkyys
  • Suoliston bakteerikannan määritys antibioottihoidon jälkeen
  • Apukeino ruokavalion arvioimiseen
  • Dysbioosin määritys

Ihmisen ruuansulatusjärjestelmällä on keskeinen merkitys terveydelle. Yli puolet puolustussoluista sijaitsee suolistossa, joten se on  tärkeä osa elimistön puolustuskykyä eri taudinaiheuttajia vastaan.

Moni kärsii ruuansulatuskanavaan liittyvistä oireista kuten turvotuksesta, ummetuksesta, kroonisesta ripulista ja tulehduksellisista suolistosairauksista. Tästä syystä krooniset  ruuansulatusongelmat voivat johtaa moniin sairauksiin ja terveydentilan heikkenemiseen.

Suolistoa on n 7,5 metriä ja sen seinämät ovat täynnä poimuja ja pieniä ulokkeita – villuksia. Yhteenlaskettu suoliston limakalvon ala on 300 m2 ja siten se on meidän laajin alueemme jolla on suora yhteys ulkopuoliseen maailmaan. Ihminen ehtii elämänsä aikana nauttia 65 tonnia ruokaa ja 50 000 litraa nesteitä. Ravinnosta ihminen saa tarvitsemansa hivenaineet ja vitamiinit suoliston ja ruuansulatusentsyymien toiminnan ansiosta. Tästä syystä krooniset ruuansulatusongelmat voivat johtaa moniin sairauksiin ja terveydentilan heikkenemiseen.

”SUOLISTOAIVOT”

Suolistoa ympäröi suurempi määrä hermosoluja kuin mitä on selkäytimessä: yli 100 miljoonaa. Ne ovat samanlaisia hermosoluja kuin aivoissa ja ne muodostavat nk suolistoaivot rai ”secont brain”. Sanonta ”perhosia vatsassa” tai kovat stressin tuomat vatsatuntemukset kuvaavat hyvin tätä suoliston ja hermoston yhteistoimintaa. Aivojen, suoliston ja selkäytimen hermosolut kommunikoivat keskenään hormonien ja sähköimpulssien avulla. Tätä kautta suoliston terveys on tärkeä koko ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle. Suoliston terveydentila voi vaikuttaa mielialaan, stressinsietokykyyn ja muistiin.